רובנו מכירים את שלושת הקופים – זה שאינו רואה, זה שאינו שומע וזה שאינו מדבר – כמטאפורה שאנחנו משתמשים בה כשאנחנו רוצים לומר על מישהו שהוא מנותק או מעלים עין מדברים המתרחשים בסביבתו עד כדי כך שהוא לא ראה, לא שמע ולא אמר דבר. מה שפחות ידוע לנו הוא שהמטאפורה המקורית של הקופים האלה, המיוחסת לקונפוציוס, מדברת על כך שהם מייצגים את היחס שצריך להיות לנו כלפי לשון הרע: אין לומר דברי לשון הרע, אין לשמוע אותם ואין לראות אותם.
במאה ה-16, היפנים לקחו את הסמל החביב הזה והטביעו אותו באחד המקדשים* החשובים ביותר שלהם כחלק משמונה פסלי עץ מגולפים, המתארים שלבים בחיי האדם באמצעות קופים. מלידה ועד מוות, כל אחד משמונת הגילופים מרהיב ומרתק בפני עצמו. המקדש כולו מהווה מוקד עלייה לרגל לאלפי מבקרים מדי יום, ובין השאר הם באים לצפות בקופים. כולם מתמקדים בשלושת הקופים של קונפוציוס, וכל הדוכנים שמסביב מוכרים כל מה שרק אפשר לקשט אותו בהם: מחזיקי מפתחות, ספלים, צעיפים, חולצות, חותמות ואפילו קופה לילד החסכן.
אבל אותי עניינו דווקא שני פסלים אחרים מתוך השמונה, שניים שזכו להרבה פחות תשומת לב מהסביבה.
בפסל הראשון מתוארים שני קופים צעירים הנושאים מבטם אל ענן כחול המשייט בשמי תכלת. מבטם מסמל את הצורך האנושי לשאוף להגיע לרחוק, והענן – את השאיפות והחלומות שצריכים להיות לכל אחד מאתנו. יחד, הפסל כולו מדבר על שאיפה לעתיד טוב ומלא הבטחה.
לצדו נמצא פסל נוסף, המשלים את קודמו ומציב אותו במציאות: בפסל מתוארים שלושה קופים. האחד כפוף גב, ראשו בקרקע, מבטו לא נראה. השני יושב לידו, מביט בו ומנחם אותו בליטוף. השלישי נמצא מעט רחוק יותר, מוודא שאנו רואים את הנעשה. הפסל כולו נועד להזכיר לנו, שבדרך להגשמה של כל חלום נעשה טעויות, נחווה כישלונות וניפול כשפנינו אל הארץ. אף אחד מאתנו לא חף מכך, אבל מה שיבטיח שנוכל להתגבר ולהמשיך הוא התמיכה של מי שנמצא לידנו בדרך.
וכדי להשלים את המעגל, שער המקדש, המקושט בלא פחות מ-508 פסלים מרהיבים – כולל כמה פסלים שפניהם כלפי מטה, כדי להזכיר לנו שהעולם אינו מושלם.
כמה יפה. בשבת שבה אנו קוראים את פרשת "ויצא", הכוללת גם את חלום יעקב, גם את שאיפותיו וגם את כל המהמורות, הטעויות והכישלונות שהוא היה חייב לעבור בדרך, הקופים של יפן שבים ומזכירים שכל אלה הם למעשה "מוצרי צריכה בסיסיים" של האנושות כולה.
לתשומת לבם של כל מי שחושב שחינוך צריך לעסוק בהישגים.
הערת השועל: אף אחד לא חף מטעויות, מי שאתנו יתמוך בנו כשנעשה אותן ואין שום דבר שהוא מושלם הם מסרים מעניינים במיוחד כשהם באים מהעם שהמציא את החרקירי...
* מקדש טושוגה, ניקו